Presentera textilier tilltalande

Nu har turen kommit till tyger och textilier. Att vara aktiv i sin presentation av textilier i butiken är ofta en förbisedd möjlighet. Här kommer några råd som både väcker kundens nyfikenhet och som ger en möjlighet att titta på din butik med nya ögon.

Vad är absolut viktigast att tänka på?
När det kommer till textilier handlar det extra mycket om miljö och ljussättning. Försök att få ”varan att vara” i sin rätta miljö. Ljussättningen ska vara varmgul för att textilier ska trivas.  

Använder butiken hängare för att presentera textilier, är det en styrka att kunna visa en eller flera skyltlängder. Då kommer tygets fördelar som struktur, fall och mönster fram. Tyget tar då sin naturliga plats i butiken, vilket en försynt liten hängare har svårare att göra. Har du möjlighet att visa upp ett gott slutresultat, genom att klä en pall eller sy upp ett par kuddar får kunden synnerligen goda möjligheter att se och förstå tygets egenskaper. Dessa två presentationsråd underlättar enormt för kunden att ta ett beslut.

Viktigt att tänka på för att välja rätt skyltlängd – ta alltid en kraftfullare färg eller mönsterbild än vad kunden förväntar sig se i butiken. Överraska kunden, ge en mönsterexplosion i butiken för att sedan låta kunden göra sitt eget val, och det är inte helt ovanligt att man väljer en lugnare färgskala.
  

Här visas tre hängandes skyltlängder i matchande färgskala. Det lite oväntade är att här använda en mycket kraftfull skyltlängd som strandfilt till två inbjudande solstolar.


Finns det några klassiska misstag som bör undvikas?
Att inte vårda sina tygprover är ett misstag. Minsta tillstymmelse till veck, solkighet eller skrynklor ger dålig energi till tyget vilket kunden direkt känner av.  Stryk tygerna då och då så att den rätta strukturen framträder.

Ett annat misstag är att låta skyltlängder presenteras under en för lång period. Variation, ge kunden nya tyger att njuta av. Vackra textilier av god kvalitet väcker många positiva känslor och skapar kreativitet. Tänk på att ligga steget före, för kommande säsong eller tema.

Hur väljer man ut en bra uppsättning hängare?
Sätt kunden i fokus och låt din egen smak stå lite tillbaka. Har butiken en kundgrupp med klassisk stil, väljer man med fördel en klassik kollektion. Gör även detta val gällande prisbild och kvaliteter på tygerna.
 
Ge kunden all information om tygets kvalitet, ursprung och tillverkning så är det lättare för kunden att förstå tygets pris.

Gör det lätt för kunden att själv titta bland proverna. Är det lätt att i just din butik enkelt ta del av tygkollektionen? Hur ser det ut med yta, utrymme och ljus? För många prover gör ingen kund glad.